Comandă telefonic 0724 382 524 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
Copii mai mici si mai mari

Ce trebuie sa stii despre imunitate

Ce este imunitatea? Imunitatea poate fi definita ca un sistem biologic complex care are capacitatea de a recunoaste si tolera componentele specifice organismului (self) si de a recunoaste si elimina ceea ce nu apartine organismului (non-self). Raspunsul imun reprezinta reactia celulelor la patrunderea agentilor patogeni (bacterii, virusuri, fungi etc.) in interiorul corpului. Deoarece agentii patogeni au in general efecte nocive asupra functionarii optime a organismului, celulele invata sa se apere de atacurile acestor agenti, prin mecanisme variate, rezultand imunitatea..

Ce este imunitatea?

Imunitatea poate fi definita ca un sistem biologic complex care are capacitatea de a recunoaste si tolera componentele specifice organismului (self) si de a recunoaste si elimina ceea ce nu apartine organismului (non-self).

Raspunsul imun reprezinta reactia celulelor la patrunderea agentilor patogeni (bacterii, virusuri, fungi etc.) in interiorul corpului. Deoarece agentii patogeni au in general efecte nocive asupra functionarii optime a organismului, celulele invata sa se apere de atacurile acestor agenti, prin mecanisme variate, rezultand imunitatea.

 

Imunitatea: Care sunt cele mai importante componente?

 

Toate componentele celulare ale imunitatii origineaza din maduva osoasa.

Globulele albe (leucocitele) provin din celule stem hematopoietice. 

Macrofagele reprezinta una dintre cele trei tipuri de celule fagocitare ale sistemului imunitar si sunt ubicuitare. Celulele dendritice sunt o alta componenta a sistemului imunitar, care se specializeaza in recunoasterea si distribuirea antigenelor (substante straine corpului) catre limfocite (o clasa de leucocite).

Neutrofilele sunt cele mai numeroase si cele mai importante componente celulare ale raspunsului imun innascut, cu rol in fagocitoza si lupta contra infectiilor bacteriene. Eozinofilele sunt in special relevante in momentul unei infectii cu paraziti, numarul acestor celule crescand semnificativ in sange.

Limfocitele sunt clasificate in doua grupuri: limfocite B (dupa activare si diferentiere secreta anticorpii, cu rol in apararea organismului impotriva agresiunilor externe) si limfocite T (care au rol in distrugerea celulelor infectate cu virusuri, dar si rol in activarea altor celule, precum limfocitele B si macrofage).

Odata formate, limfocitele migreaza spre organele limfoide centrale, unde se diferentiaza in limfocite T (in timus) si limfocite B (in maduva osoasa). Activarea acestor limfocite are loc in organele limfoide secundare (ganglioni limfatici, splina, tesut limfatic asociat mucoasei organelor), unde limfocitele intalnesc antigenul (bacterie, virus, fungus etc.).

 

De cate tipuri este imunitatea?

 

 

 

Avand in vedere modalitatile diferite de obtinere a acestor doua tipuri de imunitate, protectia oferita de imunitatea activa se instaleaza tarziu, dar are efecte de durata, pe cand imunitatea pasiva are efecte de scurta durata (cateva saptamani sau luni), chiar daca se instaleaza imediat.

          

Cum sa ne eficientizam imunitatea? Ce solutii sunt pentru imunitatea crescuta?

 

Suplimentarea alimentatiei cu micronutrienti si nutraceutice (Zinc, Selenium, Fier, Cupru si Vitaminele A, B6, C, D si E, Beta-Glucan). 

De peste 5 ani, 1000 de medici pediatri si de familie recomanda produsele Minunino® pentru imunitate:

 

Reducerea stresul,care are de asemenea un impact destul de mare asupra functionarii optime a sistemului imunitar.

Exercitiile fizice regulate sunt un alt factor care contribuie la buna dezvoltare a sistemului imunitar si la o functionare optima a sistemului cardiovascular prin scaderea presiunii arteriale, ajuta la mentinerea unei greutati corporale sanatoase si protejeaza impotriva multor boli.

Oprirea fumatului este un alt mod de a spori imunitatea, deoarece fumatul distruge tesutul pulmonar, rezultand intr-o alterare a transportului de oxigen in organism, astfel contribuind la o scadere a fortei sistemului imunitar in lupta impotriva agentilor patogeni.

O alimentatie echilibrata si hidratarea corespunzatoare pot de asemenea contribui la mentinerea si formarea unei imunitati puternice si pe o perioada mai lunga de timp.

 

Vaccinuri? Da!

          Există o serie de vaccinuri cuprinse in schema de vaccinare nationala, pe langa aceastea si altele care sunt optionale (vaccinul Rotaviral, vaccinul Varicelic, vaccinul Meningococic A+C, vaccinul Hepatitic A, vaccinul anti-HPV). Este recomandat ca la anumite persoane care pot fi expuse acestor virusuri (accesul la apa potabila limitat sau restrictionat, copii aflati in colectivitate, inceperea vietii sexuale etc.) sa apeleze la medicul de familie sau medicul specialist epidemiolog sau infectionist si sa ceara administrarea și a acestor vaccinuri optionale.

Aboneaza-te la newsletter. Gratuit.

Fii la curent cu noutățile Medimow.

SURSE

  1. https://www.sciencedirect.com/topics/immunology-and-microbiology/immunity
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK27092/
  3. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system
  4. https://www.cdc.gov/vaccines/vac-gen/immunity-types.htm
#imunitate #copii #imuno
Adaugă comentariul tău
Înscrie-te gratuit la newsletter-ul nostru lunar
pentru sfaturi, recomandări și promoții exclusive!
MedimowMinuninoMedimowMinunino
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerContact
Copyright 2023 Medimow | Nutraceutice și dispozitive medicale. Toate drepturile rezervate.