Gastroenterita la copii: cauze, simptome, tratament
Gastroenterita este o infectie a intestinelor, care provoaca diaree si, uneori, varsaturi. Este mult mai des intalnita la sugari si copii, fata de adulti si adolescenti. Gastroenterita este o afectiune acuta foarte importanta, deoarece are rata mortalitatii destul de ridicata (15%).
Simptomele clinice ale gastroenteritei cel mai frecvent intalnite sunt:
- diaree;
- varsaturi;
- modificari ale mictiunii (culoare, frecventa mictiunii, miros si altele);
- durere abdominala;
- semne de infectie (febra, frisoane, mialgii, rinoree, tuse).
- scaderea greutatii corporale;
- modificarea posibilitatii de hranire a copilului, cantitatea si frecventa hranirii;
- nivelul de hidratare;
- modul in care copilul reactioneaza la stimulii din jur;
- letargie;
- iritabilitate;
- plans intens si prezenta sau absenta lacrimilor cand plange copilul.
Cauze aparitie enterocolite
- Virusurile reprezinta cel mai frecvent patogen implicat in cauzarea gastroenteritei acute la copii. Rotavirusul este cel mai important virus la nivel mondial si este si cel mai raspandit. Infectia cu rotavirusuri respecta o variatie sezoniera, cu o incidenta crescuta pe perioada iernii. In contrast, vara, incidenta gastroenteritei acute cauzate de rotavirus este mai scazuta.
- In tarile dezvoltate, bacteriile cauzatoare de gastroenterita acuta sunt mai rar intalnite. In comparatie cu gastroenterita cauzata de virusuri, cea cauzata de bacterii este mult mai des asociata cu febra cu valori ridicate, frisoane puternice, hematochezie (scaune cu sange, in cazul dizenteriei) si crampe abdominale.
- Mortalitatea gastroenteritei acute este destul de ridicata in tarile in curs de dezvoltare in comparatie cu tarile dezvoltate.
Datorita consumului destul de ridicat de antibiotice din ziua de azi, face ca gastroeneterita sa fie tot mai greu de tratat, deoarece patogenii cauzatori devin mai rezistenti la antibioticele respective.
Cand contactam medicul?
Este foarte important sa fie contactat medicul de familie sau medicul pediatru cand copilul prezinta urmatoarele simptome:
- gura uscata;
- ochi infundati in orbite;
- sete excesiva (mult mai usor de observat la copiii care se pot hidrata singuri);
- absenta urinarii timp de 8 sau 12 ore sau cantitati mici de urina, cu schimbarea culorii urinei (mult mai inchisa la culoare);
- somnolenta crescuta;
- absenta lacrimilor.
Hidratarea si refacerea rezervelor de minerale si saruri trebuie avuta in vedere, pentru a preveni complicatiile gastroenteritei acute la copii.
Un produs eficient este, in primul rand, acela care este usor de acceptat. Cu siguranta, ca v-ati confruntat, ca si noi, de-a lungul timpului cu refuzul copiilor de a accepta sarurile de rehidratare, din cauza gustului neplacut. Ori un produs care nu poate fi adminstrat, este din start un produs ineficient.
Specialistii Minunino® au cautat in lung si in lat, pana au gasit: Minunino® Synbio ORSalts.
Minunino® Synbio ORSalts cu rol in diminuarea simptomelor enterocolitei are gust placut de banane, usor de acceptat de pititci, dar si de bunici! Face bine cele mai suparate burtici! Și nu-i asa, o data ce produsul este acceptat cu usurinta, indeplineste toate conditiile sa fie eficient. În plus, Compozitia MINUNINO® Synbio ORSalts indeplineste recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si ale Fondului International pentru Urgente ale Copiilor al Natiunilor Unite (UNICEF) in ceea ce priveste continutul de electroliti si osmolaritatea sa.
MINUNINO® Synbio ORSalts este un supliment alimentar care ajuta la restabilirea sanatatii gastro-intestinale, recastigarea energiei si la hidratarea normala a organismului in timpul episoadelor de diaree, voma, febra sau transpiratie excesiva cauzata de exercitii fizice intense sau de temperaturi excesiv de ridicate.
Minunino® Synbio ORSalts contine:
* bacterii lactice (11 tulpini diferite) refac flora intestinala;
* prebiotice sustin sanatatea florei intestinale;
* electroliti, pentru recapatarea echilibrului hidroelectrolitic;
* Zinc, adjuvant in tratamentul cauzelor infectioase;
* glucoza, pentru recapatarea energiei.