Ghid rahitism copii si rol vitamine D3 si K2 in combaterea lui
Deficiente nutritionale: vitaminele K2 si D3
Ce sunt vitaminele D3 si K2? Care este rolul lor? Ce implica lipsa acestora in organismul copiilor?
Lipsa de vitamina D la copii reprezinta cel mai des intalnita cauza pentru aparitia rahitismului. Rahitismul carential apare in perioada de crestere a organismului, in conditiile carentei de vitamina D si se caracterizeaza prin tulburari de mineralizare a osului. Vitamina D reprezinta un nutrient esential necesar pentru dezvoltarea si sanatatea oaselor, a dintilor si pentru controlul cantitatii de calciu din sange. De aceea, administrarea ei se recomanda inca din primele zile de viata ale bebelusului.
Vitamina K2 este esentiala pentru ca organismul sa utilizeze calciul pentru a forma oase sanatoase, puternice si pentru a preveni depunerea calciului pe artere, care cauzeaza rigidizarea acestora. De aceea, vitaminele K2 si D3 reprezinta o asociere necesara pentru oase puternice. Asadar, cei mici au nevoie de vitaminele K2 si D3 pentru dezvoltarea sistemului osos, a dintilor, a sistemului muscular si a organismului, per ansamblu.
Care sunt cauzele rahitismului?
In Romania prevalenta rahitismului este ridicata, cu toate ca din anul 2002 se deruleaza Programul national de profilaxie a rahitismului cu vitamina D.
Cauzele rahitismului la bebelusi sunt:
- aplicarea incompleta si incorecta a schemelor de profilaxie cu vitamina D;
- expunerea insuficienta a copilului la ultravioletele solare;
- neadaptarea dozelor de vitamina D la nevoile specifice fiecarui copil;
- poluarea crescuta;
- alimentatia dezechilibrata.
Ce putem face? Profilaxia si tratamentul rahitismului. Suplimentarea alimentatiei cu vitaminele D3 si K2.
Pentru profilaxia rahitismului, in Romania, medicii recomanda ca bebelusii sa primeasca inca din primele zile de viata suplimente de vitamina D3 sub forma de picaturi.
Recomandarea medicilor este ca cei mici sa primeasca vitamina D3 zilnic, pana cand implinesc 2 ani. Dupa varsta de 2 ani si pana la 7 ani, administrarea se face doar in sezonul rece.
Este important de stiut ca doza optima poate fi stabilita doar de pediatrul celui mic.
Razele soarelui au si efecte pozitive asupra organismului copiilor, daca respectam orele recomandate si ii protejam corespunzator.
Si alimentatia este importanta pentru a-i asigura celui mic un nivel optim de vitamina D. Laptele matern este alimentul ideal pentru bebelus, si absorbtia acestei vitamine din laptele matern este crescuta comparativ cu laptele de vaca. In cazul in care cel mic nu poate fi alaptat, medicul poate recomanda o formula de lapte imbogatita cu vitamina D.
Odata cu introducerea alimentatiei complementare, aportul de vitamina D este asigurat si de alimentele de origine animala si vegetala.
Suplimentarea alimentatiei cu vitaminele D3 si K2: MINUNINO® K2+D3, oase tari cand crestem mari!
- Eficient in preventia si corectarea deficientei de vitamina D, a rahitismului, in perioada de crestere rapida (primii ani de viata, adolescenta) si in perioadele reci.
- Contribuie la cresterea rezistentei sistemelor osos si muscular
- Sustine dezvoltarea normala a dintilor
- K2 si D3 provin din surse naturale
- Fara conservanti, zahar, lactoza si gluten
Continut MINUNINO® K2+D3:
- Vitamina K2: este un produs al fermentatiei, creat de bacteria Bacillus subtilis natto. Natto - mancare traditionala japoneza, obtinuta din soia fermentata, cu cea mai bogata sursa de vitamina K2 naturala. In numeroase studii, consumul de natto din Japonia a fost asociat cu imbunatatirea concentratiei de vitamina K2 in organism, a sanatatii oaselor si a arterelor.
- Vitamina D3: asigura absorbtia calciului si a fosforului la nivel intestinal, are rol esential in dezvoltarea sistemelor osos si muscular. Este sintetizata din sursa naturala - lanolina.
Mod de administrare*:
Sugari si copii: doza recomandata - 6 picaturi (0,2 ml, D3 – 400 UI)/zi, in timpul mesei principale. A nu se amesteca cu lichide. Dupa deschidere, produsul este valabil 2 luni.
* Dozele vor fi alese impreuna cu medicul pediatru, conform Protocolului pentru profilaxia anemiei si rahitismului la copil, IOMC, 2010