MINUNINO® Ghid vitamina C: ce este, rolul ei in cresterea copiilor, doze zilnice recomandate copii si adulti, simptome exces si carenta vitamina C
Ce este vitamina C?
Este un nutrient esential, implicat in repararea tesuturilor si in metabolismul proteinelor.
Este cunoscuta si ca L-acid ascorbic si este o vitamina solubila in apa. Corpul nostru nu poate sintetiza vitamina C endogen, dar ea poate fi absorbita la nivel intestinal.
Unde gasim vitamina C?
Se gaseste in diverse alimente si suplimente alimentare, precum citrice (portocale si suc de protocale), ardei, capsuni, coacaze negre, brocoli, varza de Bruxelles si cartofi.
Care este necesarul zilnic de vitamina C?
- Femeile de peste 18 ani au nevoie de 75 mg/zi (7500 UI/zi) de vitamina C, sub orice forma (alimente si/sau suplimente alimentare).
- Gravidele necesita 85 mg/zi (8500 UI/zi), fara a depasi doza de 2000 mg/zi (200000 UI/zi). In cazul in care gravida are sub 18 ani, doza zilnica recomandata este de 80 mg (8000 UI), fara a depasi doza de 1800 mg (180000 UI).
- Mamele care alapteaza trebuie sa asigure un aport de vitamina C de 120mg/zi (12000 UI/zi), fara a depasi doza de 2000 mg/zi (200000 UI/zi). Daca mama are mai putin de 18 ani, doza zilnica recomandata este de 115 mg (11500 UI), fara a depasi 1800 mg/zi (180000 UI/zi).
- Barbatii de peste 18 ani au nevoie de 90 mg/zi (9000 UI/zi) de vitamina C, de asemenea din orice sursa.
Dozele recomandate pentru copii:
- 0-6 luni = 40 mg/zi (4000 UI/zi)
- 6-12 luni = 50 mg/zi (5000 UI/zi)
- 1-3 ani = 15 mg/zi (1500 UI/zi)
- 3-8 ani = 25 mg/zi (2500 UI/zi)
- 8-13 ani = 45 mg/zi (4500 UI/zi)
- 13-18 ani = 65 mg/zi (fete) si 75 mg/zi (baieti).
Atentie! Fumatorii au nevoie de 35 mg/zi in plus fata de doza zilnica recomandata.
Ce se intampla daca avem un nivel ridicat de vitamina C?
- Simptomele cele mai frecvente ale excesului de vitamina C sunt diareea, gastralgii si flatulenta. Aceste simptome apar in general la doze de peste 1000 mg/zi (echivalentul a 100000 UI/zi).
- In general, aceste simptome dispar imediat ce intrerupem administrarea de vitamina C (sub orice forma: alimente sau suplimente alimentare).
Cum se manifesta deficitul de vitamina C?
- Scorbutul este boala care apare ca urmare a deficientei de vitamina C si conduce la simptome de slabiciune, anemie, afectiuni ale gingiilor si probleme ale pielii.
- Nivelul scazut al vitaminei C va afecta de asemenea sistemul imunitar, absorbtia fierului, metabolismul colesterolului si alte functii ale organismului.
- In decurs de 1 pana la 3 luni de deficit de vitamina C, putem observa semne precum: astenie, mialgie (durere musculara), dureri osoase, edem, petesii (mici pete rosii care rezulta din mici sangerari sub piele), afectiune a gingiilor si pierderea dintilor, tratarea ineficienta a ranilor, dificultati de respiratie, modificari ale dispozitiei si depresie.
Minunino® Vitamina C contribuie la metabolismul energetic normal, functionarea normala a sistemului nervos si imunitar, protejeaza celule impotriva stresului oxidativ, reduce oboseala, ajuta la functionarea normala a sistemului osos, a ligamentelor, pielii, dintilor si a gingiilor. Recomandat de pediatri!
Descopera produse MINUNINO® care contin vitamina C:
Minunino® Crestere - pentru cresterea si dezvoltarea normala a oaselor si a dintilor la copii, in perioada de crestere, prin suplimentarea dietei cu calciu, fosfor, vitamina D3 si vitamina K2. Recomandat de pediatri!
Minunino® Imunoglucan - pentru sustinerea imunitatii si dezvoltarea armonioasa a sistemului osos si a celui muscular!
Minunino® Raceala si Gripa - recomandat in caz de raceala, gripa, guturai si bronsite. Minunino® Raceala si Gripa, suntem bine intr-o clipa!
Minunino® Rosu in Gat - pentru calmarea iritiatiei gatului
Minunino® Acadino - ajuta la calmarea iritatiei gatului si a tusei, sustine imunitatea, avand in compozitie miere poliflora, extracte naturale de Salvie, Nalba mare si vitamina C, cu aroma placuta de fragi si zmeura.