fbpx

Ai fost diagnosticată cu HPV? Ce trebuie să știi despre această infecție?

← Înapoi la toate articolele

Infecția cu HPV (HUMAN PAPILOMA VIRUS: Virusul Papiloma uman) este una dintre cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală.[1] Între 75-80% dintre indivizii activi sexual o vor dobândi cel puțin o dată în viață, iar unii se pot reinfecta de mai multe ori. Din păcate, HPV este un virus care poate cauza cancer. În 2018 au fost raportate de către OMS 570.000 de cazuri noi și 311.000 de morți din cauza acestuia.

   În ciuda acestor cifre, însă, trebuie menționat faptul că, diagnosticat la timp, cancerul de col nu este mortal, de aceea screeningul și vizita la ginecolog cel puțin o dată pe an joacă un rol esențial în prevenția mortalității.

Statistic vorbind, cel mai frecvent este infectată populația între 20-25 de ani, din cauza faptului că femeile tinere au un epiteliu imatur și un sistem imunitar nepregătit.[2]

Principalul motiv pentru care se ajunge la cancerul de col este persistența în timp a infecției. În majoritatea cazurilor este necesar să treacă între 15-20 de ani de la dobândirea infecției până la apariția leziunilor cervicale, dar în cazul în care discutăm despre femei cu un sistem imunitar slăbit sunt necesari doar 5, maxim 10 ani sau chiar mai puțin, până la apariția leziunilor.

Mai mult decât atât, o atenție sporită trebuie să acordăm celorlalte infecții genitale (candida, gonoree, chlamidia,etc) care pot favoriza infecția cu HPV și ulterior apariția leziunilor cervicale, datorate acestuia. Din acest motiv pentru a preveni infecția cu HPV și apariția leziunilor pre-canceroase sau a cancerului este foarte importantă sănătatea vaginală, prin păstrarea unui pH optim și a unei microbiote echilibrate.

Câteva informații generale despre HPV

   Pentru a diagnostica prezența HPV, se practică mai multe tipuri de teste, cel mai elocvent fiind genotiparea HPV, test care va arăta tulpina de HPV prezentă.

Există peste 150 de tipuri de HPV, fiecare dintre ele având preferință fie pentru mucoase, fie pentru piele.[3]

La nivel cutantat HPV infectează și se replică la nivelul epiteliului scuamos al pielii și provoacă veruci cutanate.
La nivelul mucoaselor HPV infectează și se replică în mucoasa genitală provocând papiloame genitale, leziuni pre-canceroase și cancer cervical.

Tulpinile de HPV mai sunt clasificate și după potențialul de a provoca leziuni oncogene (cancer).[4]

  • Cu risc crescut 16,18,31,33,35,39, 45,51,52,56,58,59,66

Acestea provoacă leziuni pre-maligne și maligne, fiind implicate în mod direct în cancerul cervical. În mod special tulpinile 16 și 18 sunt responsabile pentru 70% dintre cazurile de cancer cervical.

  • Cu risc scăzut 6,11,40,42,43,44,54,61,70,72,81

Tulpinile de HPV de mai sus, sunt în general responsabile pentru leziuni benigne la nivelul colului uterin (fără pontențial ocogen), nu sunt periculoase și dispar în timp. Tulpinile 6 și 11 cauzează cel mai frecvent papiloame genitale

Leziuni cervicale (Rană pe col)? Ce înseamnă de fapt:

   Nu toate leziunile cervicale au semnificație patologică, trebuie să consultați medicul pentru a afla mai multe detalii despre situația dumneavoastră specifică. Ca generalitate, există leziuni cervicale, în special în cazul adolescentelor, care denotă simpla ectopie (adică prezența mucoasei endocervicale, din interiorul canalului cervical, la nivel exocervical, adică la suprafața externă, vizibilă a colului uterin.

   Pentru situația în care, discutăm despre o leziune cervicală cauzată de HPV, simptomele pot fi: sângerări inter-menstruale, sângerări în timpul, sau după contactul sexual, ori durere în timpul contactului sexual, fie o secreție abundentă și anormală. Însă există și situația în care deși infecția cu HPV este prezentă, și există și leziuni cervicale, aceste simptome să nu se manifeste, de aceea screening-ul anual ( consultație ginecologică +test PAP) este esențial pentru prevenția cancerul cervical. Deoarece, există situația în care un test Papanicolau să iasă normal, dar să existe leziuni pre-canceroase sau chiar maligne, pentru a pune un diagnostic adecvat, se impune și efectuarea unui examen colposcopic menit să asigure un tablou complet.

Ce indică un test Papanicolau (PAP) cu privire la leziunile cervicale?

   Un test PAP oferă o analiză citologică a eventualelor modificări la nivelul celulelor cervicale. Există 5 anomalii celulare care pot fi identificate prin intermediul acestui test, care presupune raclarea (perierea cu un instrument special, a celulelor de pe suprafața colului.). Această analiză este nedureroasă și este foarte accesibilă din punct de vedere al costurilor. Cele 5 anomalii sunt:

ASC-US: reprezintă abrevierea în limba engleză a: celule atipice scuamoase de semnificatie nedeterminată. Adică, unele celule dintre cele recoltate, nu sunt normale. Este cel mai frecvent rezultat anormal al testului Papanicolau și trebuie să țineți cont că poate fi determinat de orice infecție, dar și de HPV, de aceea unul dintre factorii esențiali pentru a preveni infecția cu HPV, și prin urmare cancerul de col uterin, este prezența unui echilibru la nivel vaginal și o stare de sănătate per-ansamblu a acestuia.
LSIL: vine de la leziune intraepitelială scuamuasă de grad scăzut. Mai precis, există modificări la nivel celular, frecvent asociate infecției cu HPV, caz în care medicul curant v-a urmări evoluția, ținând cont de faptul că riscul apariției cancerului cervical este strict legată de persistența aceste infecții, deci de statusul imunitar.
HSIL: înseamnă leziune intraepitelială scuamoasă cu risc înalt. Acest tip de leziuni sunt cele care pot progresa cel mai ușor spre cancer, și este necesar să discutați cu medicul dumneavoastră despre investigații suplimentare sau tratamente chirurgicale, ținând cont deasemenea că infecția cu HPV, asemenea oricărei infecții virale poate fi controlată de un sistem imunitar eficient.
ASC-H: una dintre situațiile neconcludente, reprezintă celule scuamoase atipice, nu se poate exclude HSIL. Cu alte cuvinte există posibilitatea existenței unei leziuni cu risc înalt.
AGC: celule glandulare atipice. Acest timp de celule sunt prezente în interiorul canalului cervical și al uterului, prezența lor într-un test PAP poate semnifica existența unei leziuni pre-canceroase sau chiar a cancerului.

   Este suficient un test PAP pentru e exclude o leziune cervicală? Nu. După cum ați vâzut și mai sus nu este suficient. Mai mult decât atât nici un test HPV pozitiv nu este echivalent cu existența unei leziuni cervicale. Însă, amândouă pot indica acest lucru. De aceea este important să discutați cu medicul dumneavoastă despre fiecare aspect și să hotărâți ce parcurs trebuie să urmați. 

Ce ne poate indica o colposcopie?

   În primul rând colposcopia este un examen neinvaziv, care prin intermediul unui colposcop (microscop) investighează mucoasa vaginală și pe cea de la nivelul colului uterin. Trebuie să știți faptul că această investigație se poate realiza în absența unei infecții vaginale, sau a sângerărilor. Iar în ceea ce privește momentul propice, este de dorit să fie realizată în primele 10 zile ale ciclului menstrual.

Indicația pentru acestă investigație survine fie în urma unui test citologic Babeș-Papanicolau anormal, fie în urma unei test pozitiv HPV.

Examinarea propriu zisă cuprinde 3 pași:

  • examinarea simplă, sau în urma unei badijonări cu ser fiziologic a colului uterin
  • examinarea după aplicare unei soluții de acid acetic și
  • examinarea după aplicarea unei soluții Lugol

Rolul acestor pași, este acela de a evidenția zonele cu modificări patologice. Aceste sunt de cele mai multe ori expresia unor leziuni precanceroase, numite displazii, cauzate în 99% dintre cazuri de HPV, sau chiar a prezenței cancerului, dar și diverse modificări asociate cu inflamația, ori traumatismele.

Împreună cu testul PAP și testul HPV, Colposcopia permite diagnosticare și tratamentul eficient al patologiilor colului uterin. În plus colposcopia poate fi însoțită și de o biopsie dacă situația o impune.

Ce înseamnă rezultatele unei biopsii?

   Pentru a diagnostica leziunile cervicale în anumite situații, se impune realizarea unei biopsii, fie în timpul colposcopiei, fie prin chiuretaj endo-cervical sau conizație. Această investigație poate să indice prezența cancerului cervical, iar medicul poate să decidă investigații suplimentare în funcție de caz.

Rezultatele biopsiei pot fi normale sau pot evidenția țesuturi anormale sau chiar cancer. Trebuie ținut cont că inclusiv un rezultat normal la biopsie (în funcție de metoda utilizată) poate să indice investigații suplimentare și cu siguranță o monitorizare atentă în funcție de recomandările medicului.

Rezultatele anormale pot să indice cancer cervical (adesea carcinoame cu celule scuamoase, adenocarcinoame sau foarte rar tipuri de cancer care se dezvoltă în alte regiuni ale corpului) sau Leziuni intraepiteliale cervicale (CIN). Pentru aceste situații conduita ulterioară fiind stabilită de către medic

Rezultatele de cu privire la leziunile intraepiteliale cervicale (CIN) ale biopsiei se clasifică în:

CIN 1, adică Leziune intraepitelială cervicală de grad scăzut. În cele mai multe dintre situații leziunea se remite spontan, fără un tratament chirugical neapărat. Fiind foarte importante în aceaste situații sănătatea vaginală per-ansamblu precum și statusul imunitar al pacientei. Conduita terapeutică, însă va fi decisă de medicul curant în funcție de fiecare situație particulară.
CIN 2 leziuni intraepiteliale cervicale cu risc moderat 
CIN 3 anomalii severe

CIN 2 & 3 reprezintă leziuni pre-canceroase,care pot conduce la apariția cancerului în cazul în care infecția cu HPV persistă și nu apare o regresie a acestora într-o anumită perioadă de timp.

Ai grijă de sănătatea ta! Acționează acum și programează-te la un consult ginecologic! Cancerul cervical poate fi prevenit!

Produse Recomandate

Prostanox
101,00 lei
Pelvinox
95,50 lei
Jalorest
74,50 lei
Flogonox
74,50 lei
Colpofix Ovule
95,00 lei
Aquilea Sueno + Aquilea EnRelax și o mască de somn gratuit
38,15 lei

Înscrie-te gratuit la newsletter-ul nostru

pentru sfaturi lunare, recomandări și promoții exclusive!