Comunitatea MOW intreaba, ginecologul raspunde! Serie de articole care isi propune sa elucideze miturile din jurul infectiei cu HPV si sa creasca nivelul de constientizare cu privire la importanta controalelor ginecologice anuale. Incepem acea
Comunitatea MOW intreaba, ginecologul raspunde!
Serie de articole care isi propune sa elucideze miturile din jurul infectiei cu HPV si sa creasca nivelul de constientizare cu privire la importanta controalelor ginecologice anuale.
Incepem aceasta serie alaturi de domnul doctor Cristian Furau, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Arad si Sef Lucrari la Universitatea de Vest Vasile Goldis din Arad. Inainte de orice, ii multumim foarte mult, domnului doctor ca a acceptat invitatia noastra la o discutie deschisa despre HPV.
Comunitatea MOW: Ce simptome are infectia cu HPV?
Dr Cristian Furau: Din pacate infectia cu HPV, nu prezinta simptome in cele mai multe dintre cazuri. Ar putea aparea, dar nu este obligatoriu: sangerari inter-menstruale, sangerari in timpul, sau dupa contactul sexual, ori durere in timpul contactului sexual, fie o secretie abundenta si anormala.
Comunitatea MOW: Stim deja ca virusul HPV este responsabil pentru cancerul de col uterin, dar este infectia cu HPV sinonima cu aparitia cancerului?
Dr. Cristian Furau: Este foarte adevarat ca HPV este responsabil pentru aparitia cancerului de col uterin. Insa, NU in toate cazurile infectia cu HPV cauzeaza cancer de col uterin, exista si posibilitatea ca ea sa dispara, in timp, sub actiunea imunitatii. Uneori poate sa dureze ani buni, de la momentul infectiei si pana la aparitia primelor leziuni premergatoare cancerului. Deci, avem timp sa diagnosticam, in principiu (daca pacientele ar veni regulat la control)
Comunitatea MOW: Putem preveni infectia cu HPV?
Dr. Cristian Furau: Sigur, insa mai important decat sa prevenim infectia in sine, este sa prevenim aparitia cancerului cauzat de aceasta.
Daca pentru multe dintre tipurile de cancer nu exista inca solutii pentru a diminua incidenta, pentru cancerul cervical (la nivelul colul uterin), incidenta ar putea fi diminuata cu pana la 80%, conform statisticilor, daca programele de screening ar fi implementate si cunoscute de catre populatia vizata.
Practic, exista doua variante de preventie: una primara, reprezentata de vaccinare, si cealalta secundara, reprezentata de screeningul cervical. Cele doua insa, nu se exclud reciproc si ar trebui sa se completeze reciproc.
Comunitatea MOW: Ce reprezinta preventia primara, in cazul cancerului cervical?
Dr. Cristian Furau: Primul vaccin anti-HPV a fost disponibil in anul 2006. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), recomanda vacinarea anti-HPV ca rutina, tuturor tarilor, plecand de la premisa ca vaccinand cea mai mare parte din populatie, vor beneficia si cei ne-vaccinati. Vaccinul se administreaza in doua sau trei doze in functie de varsta.
Este de preferat, vaccinarea inaintea inceperii vietii sexuale, insa niciodata nu e prea tarziu, de aceea este recomandat sa discutati cu medicul dumneavoastra despre acest subiect. La nivel mondial exista tari, care pe langa vaccinarea fetelor, au inclus si baietii in programele nationale, diminuand semnificativ incidenta cancerelor cauzate de HPV.
In momentul de fata exista pe piata 3 tipuri de vaccin, toate 3 protejand cel putin impotriva tulpinilor 16 si 18. (Acestea tulpini sunt responsabile pentru majoritatea cancerelor de col uterin.) dupa cum urmeaza:
- Imunizeaza impotriva tulpinilor 16 si 18
- Imunizeaza impotriva tulpinilor 16, 18 si 6, 11 (cele mai frecvente tulpini cu risc scazut, care cauzeaza condiloame
- Imunizeaza impotriva: 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 (risc crescut) si 6, 11 (risc scazut)
Doar ultimele doua, sunt aprobate si pentru persoanele de sex masculin.
Se presupune ca vacinarea anti-HPV reduce cu 70% sansele de aparitie ale cancerului de col, cu 60% a celui vaginal si cu 40% al celui vulvar, respectiv aproximativ 90% in cazul celui orafaringiean. Consider ca, acestea sunt argumente suficiente in favoarea vaccinarii.
In orice caz, dupa cum spuneam si mai devreme, preventia primara si cea secundara, si ar trebui mearga in paralel.
Comunitatea MOW: Spune-ti-ne mai multe despre preventia secundara.
Dr. Cristian Furau: Ideal? Ar trebui ca dupa inceperea vietii sexuale, fiecare femeie sa vina o data pe an la un control ginecologic care sa contina si o testare Papanicolau. Bineinteles, in functie de varsta si context investigatiile pot continua cu testarea HPV, colposcopie si/sau biopsie.
In Romania, Societatea de Obstetrica-Ginecologie, recomanda testul Papanicolau pana in 30 de ani, respectiv co-testare Pap+ genotipare virala HPV, dupa varsta de 30 de ani. Evident, in functie de rezultatele acestora, se continua sau nu investigatiile.
Chiar daca toate cele 3 tipuri de vaccin, protejeaza impotriva tulpinilor 16 si 18, care reprezinta cauza pentru peste 80% dintre cancerele de col, vaccinarea nu exclude controale ginecologice anuale, cu un test Papanicolau. Motivul este simplu, exista peste 40 de tulpini care pot infecta zona genitala, iar vaccinurile protejeaza impotriva a maxim 9.
In Romania, din pacate vaccinarea anti-HPV nu a avut succesul, la care ne-am fi gandit. Majoritatea infectiilor cu HPV, sunt achizitionate la o varsta frageda, in principiu din cauza epiteliului insuficient maturat, dar si din cauza lipsei de protectie in cadrul diverselor activitati sexuale. Din experienta clinica, tot mai frecvent sunt diagnosticate modificari ale celulelor de la nivelul colului uterin la varste sub 25 de ani.
Principalul scop al investigatiilor cuprinse in cadrului controlului ginecologic (care pot cuprinde testare Papanicolau si/sau HPV si/sau colposcopie si/sau biopsie), este acela de a diagnostica leziunile precursoare ale cancerului pentru a le monitoriza si trata corespunzator, acolo unde este cazul.
Comunitatea MOW: Ce se poate depista cu ajutorul testului Papanicolau?
Dr Cristian Furau: Se pot depista modificari la nivel citologic, adica ale celulelor de la nivelul colului uterin. In urma unui test Papanicolau, putem actiona in consecinta pentru a preveni aparitia cancerului:
- Fie investigand cu teste suplimentare, daca situatia o impune, pentru a pune un diagnostic corect.
- Fie cu un tratament care sa stimuleze imunitatea local, sa imbunatateasca calitatea microbiotei si sa repare tesuturile lezate. Fie, acolo unde este cazul, intai cu o excizie chirurgicala, si apoi cu un astfel de tratament, precum cel mentionat.
(Comunitatea MOW: Mai multe despre investigatiile pentru screening-ul cancerului de col puteti gasi aici.)
Comunitatea MOW: Ce experienta aveti cu produsele Medimow?
Pot să spun că produsele voastre au fost folositoare pentru multe dintre pacientele mele. Dar cel mai special este: Colpofix. Pana de curand, nu existau optiuni de tratament in faza incipienta, a leziunilor cu risc scazut, singura solutie fiind testarea, si monitorizarea in timp. Demers, care era foarte stresant pentru paciente, dar care presupunea si faptul, ca o parte dintre paciente nu se mai intorceau la monitorizare, crescand astfel riscul aparitiei cancerului de col uterin.
Recomand Colpofix din septembrie anul trecut, o data cu aparitia acestuia pe piata din Romania si stiam ca este utilizat cu succes peste 10 ani, in Italia. Cele doua lucruri care m-au convis au fost: studiile efectuate pana acum cu produsul si evident, modul de aplicare, Colpofix, fiind singurul gel spray vaginal, eficient impotriva leziunilor cervicale, inclusiv a celor cauzate de HPV.
Rezultatele sunt foarte promitatoare, intr-un timp destul de scurt, mai ales pentru managementul leziunilor cu risc scazut, dar si dupa interventii chirugicale la nivelul colului uterin. Din punctul meu de vedere, eficienta Colpofix, este dublata de faptul ca pacientele isi pot adminstra acasa produsul, fara disconfort, si din cate inteleg de la acestea, fara scurgeri si miros neplacut.
Cred ca este extrem de important pentru un astfel de produs, care se recomanda pe o perioada lunga, 3, 6 luni, sau chiar mai mult, sa fie confortabil de administrat, in asa fel incat pacientele sa duca tratamentul la bun sfarsit.
Comunitatea MOW: Ce sfatuiti femeile, cu ocazia faptul ca pe 4 martie este ziua internationala pentru Constientizarea Infectiei cu HPV?
Dr Cristian Furau: Sa faca o vizita anuala ginecologului. Sa foloseasca mijloace de protectie in cadrul activitatilor sexuale si sa se informeze corect cu privire la riscuri, din surse serioase.
Iar in ceea ce priveste pacientele din Arad, sau imprejurimi, ma pot gasi la cabinet pentru consultatii si discutii.