Este oare virusul HPV un motiv de teama real? Comunitatea MOW este special gandita de catre expertii Medimow pentru a ajuta atat privind informarea despre HPV, leziuni, cauze, tratament, cat si pentru a face lumina in multe dintre idei – sa vedem ce este mit si ce este realitate!. Citeste mai mai departe.
HPV si Comunitatea MOW: ce este, de ce, pentru cine?
HPV – mit sau adevar? Afla aici.
Desi este printre cele mai frecvente infectii cu transmitere sexuala, despre virusul HPV inca exista multe mituri atat cu privire la modul de transmitere, pericolele pe care le aduce cu sine, dar mai ales in ceea ce priveste solutiile de tratament.
Suntem tara in care primul copil nascut in 2021, a fost al unei mame minore, tara cu cea mai mare mortalitate din cauza cancerului de col uterin, tara in care, desi testarea Papanicolau este decontata de catre asigurarile de sanatate de stat, accesul este dificil, si tot noi, suntem tara in care programul de vaccinare anti-HPV, nu si-a atins obiectivele.
Daca nu cumva este vorba chiar despre noi, stim cel putin o persoana infectata cu HPV, dovada si statisticile OMS care spun ca in jur de 80% dintre presoanele active sexual intra cel putin o data, pe parcursul vietii, in contact cu HPV. Infricosator, nu?
Desigur, stam foarte prost la capitolul educatie sexuala, asa ca, informatiile despre HPV sunt putine si in general neverificate, in jurul acestei infectii aparand foarte multe mituri, majoritatea generatoare de spaima.
Dar, este oare virusul HPV un motiv de teama real? Comunitatea MOW este special gandita de catre expertii Medimow pentru a ajuta atat privind informarea despre HPV, leziuni, cauze, tratament, cat si pentru a face lumina in multe dintre idei – sa vedem ce este mit si ce este realitate!
- Virusul HPV este vinovat pentru cancerul de col uterin: ADEVARAT
Totusi la fel de adevarat este si, faptul ca, in majoritatea situatiilor dureaza intre 5 si 15 ani ca acest lucru sa se intample. Prin urmare, un simplu control anual poate sa previna aparitia cancerului. Leziunile cu risc scazut premergatoare acestuia pot fi tratate, astfel incat sa nu se ajunga la diagnosticul de temut.
- Toate tulpinile de HPV sunt la fel de periculoase: FALS
Discutam despre un virus cu peste 150 de tulpini, dintre care aproximativ 40 cauzeaza leziuni in zona intima si doar 15 dintre ele au risc inalt sa cauzeze cancer, statistic cele mai periculoase sunt 16 si 18. In multe dintre cazuri infectia cu HPV trece neobservata, si poate sa cauzeze doar condiloame (negi) care fie trec de la sine, fie sunt tratati cu solutii topice, ori chirurgical fara sa puna viata in pericol
- Prezervativul te protejeaza impotriva transmiterii infectiei cu HPV: APROAPE ADEVARAT
Desi reduce semnificativ riscul transmiterii infectiei, si este recomandata utilizarea lui pentru a preveni si alte infectii, prezervativul nu poate oferi protectie completa impotriva infectiei cu HPV deaoarece, aceasta se poate trasmite si prin contactul cu pielea, precum si in timpul sexului oral. Singura cale eficienta de a preveni infectia cu HPV, este abstineta absoluta, dar cine vrea asta??? Acest lucru ne conduce catre afirmatia numarul 4.
- Infectia cu HPV inseamna ca o sa faci cancer de col uterin: FALS
Dupa cum am vazut mai sus, la punctul 2, nu toate tulpinile care afecteaza zona genitala provoaca cancer, unele dintre ele cauzeaza condiloame (negi) care pot fi tratati cu ajutorul medicului. Mai mult decat atat infectia cu una sau mai multe dintre tulpinile cu risc inalt, mai ales descoperita la timp, nu inseamna neaparat ca o sa dezvolti cancer, si trebuie sa tinem cont de faptul ca in multe dintre cazuri infectia cu HPV, dispare, daca ai o imunitate eficienta, in aproximativ 1 sau 2 ani. Paza buna trece primejdia rea, asa ca, mergi o data pe an la ginecolog ca sa diminuezi riscul aparitiei cancerului de col uterin.
- Virusul HPV afecteaza doar femeile: COMPLET FALS
Conexiunea intre infectia cu HPV si cancerul de col uterin a generat credinta conform careia doar femeile sunt afectate de acesta, totusi el afecteaza si barbatii. E drept cas statistic vorbind, se intampla mai rar. Trebuie sa tinem cont de faptul ca HPV este cea mai frecventa infectie cu transmitere sexuala (BTS) din lume, deci, in mod clar nu ocoleste barbatii. La fel ca in cazul femeilor, si ei pot fi afectati in regiunea ano-genitala sau oro-faringiana.
- Virusul HPV afecteaza doar persoanele cu mai multi parteneri sexuali: NIMIC MAI FALS
In primul rand cine suntem noi sa-i judecam pe altii, si mai ales de la ce numar in sus inseamna multi? In al doilea rand, HPV se transmite prin contact sexual ( vaginal, anal, sau oral) sau pur si simplu la contactul cu pielea. Practic e nevoie de o singura persoana infectata ca virusul sa se raspandeasca, si, va amintiti ca mai devreme am spus ca, potrivit statisticilor OMS, aproximativ 80% din populatia activa sexual este, cel putin o data in viata, infectata cu HPV. Aproape, am putea spune ca cine nu se cauta, nu stie ca are.
Prin urmare, ar trebui sa nu mai stigmatizam persoanele care au HPV, mai ales ca acum avem la dispozitie metode de preventie si de tratament.
- Daca esti infectat cu HPV ai simptome, daca nu ai simptome, atunci nu ai HPV: DESTUL DE FALS
Suntem tentati sa credem ca negii (condiloamele) reprezinta simptomele HPV, si ca, daca nu ai negi, atunci nu ai nici HPV. Totusi majoritatea infectiilor cu HPV sunt asimptomatice. De cele mai multe ori leziunile cauzate de HPV, si chiar cancerul nu pot fi detectate decat in cadrul unui control ginecologic.
- Controalele periodice pot preveni cancerul de col uterin: FOARTE ADEVARAT
Dat fiind ca infectia cu HPV este in majoritatea cazurilor asimptomatica singura metoda de a preveni aparitia cancerului este sa mergi periodic la un control ginecologic. Este singurul mod prin care pot fi identificate leziunile cervicale in stadiu incipient, si astfel tratate din timp.
- Vaccinul te protejeaza impotriva tuturor tipurilor de HPV: DIN PACATE, FALS
In anumite tari, se vaccineaza atat baietii cat si fetele inaintea inceperii vietii sexuale, ceea ce a dus la o scadere semnificativa a aparitiei cancerului de col uterin. Insa, dupa cum am vazut, exista in jur de 40 de tulpini de HPV care afecteaza zona genitala. Cel mai recent vaccin protejeaza impotriva a doar 9 dintre ele (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 si 58). Acest lucru este excelent, dat fiind ca, cele mai multe dintre cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de tulpinile 16 si 18. Din pacate insa, desi eficient, vaccinul nu protejeaza impotriva tuturor tipurilor de HPV cu risc inalt, si nici cu risc scazut. Asa ca, si vaccinata trebuie sa mergi o data pe an la ginecolog.
- Leziunile cervicale inseamna cancer de col uterin: FALS
Leziunile cervicale se pot remite spontan si trebuie tinut cont de faptul ca in unele cazuri ectopia poate fi congenitala sau cauzata de diversi factori (status hormonal, contraceptive, etc). Acestea se impart in mai multe categorii in functie de riscul de a dezvolta cancer si evident de tipul de investigatie realizata (test PAPANICOLAU, colposcopie, biopsie). Intreba medicul mai multe detalii despre situatia ta specifica si citeste mai multe informatii aici.
- Leziunile cu risc scazut nu au tratatament, trebuie sa astepti sa vezi daca trec de la sine: COMPLET FALS
Este adevarat ca pana de curand, in Romania, ginecologii nu dispuneau de nici un tratament non-invaziv destinat leziunilor cu risc scazut, care sa fie special conceput pentru uzul vaginal si pe care pacienta sa-l poata aplica cu succes in confortul propriei case, fara scurgeri si fara miros neplacut.
Insa, o data cu lansarea Colpofix ® in Romania, in septembrie 2020, a inceput sa fie disponibil si la noi, singurul gel spray vaginal eficient impotriva leziunilor cervicale, inclusiv a celor cauzate de HPV.
Colpofix ® este utilizat cu succes in tratatmentul de prima intentie pentru vindecarea leziunilor cervicale cu risc scazut, cresterea ratei de clearance HPV si imbunatatirea microbiotei vaginale, precum si dupa interventiile chirurgicale pentru leziunile cervicale cu risc crescut, cu scopul de a grabi vindecarea, a creste rata de “epurare” a virusului, si evident pentru a asigura o microbiota eficienta.
Colpofix ® este rezultatul inovativ al companiei spaniole Uriach, reprezentanta în Romania prin Medimow Promo Center si dispune de peste 10 ani de experinta practica in Italia, precum si de 3 studii clinice care ii dovedesc eficienta cu privire la vindecare si cresterea imunitatii locale.
CE ESTE Comunitatea MOW? Femei, asemenea tie, asemenea prietenelor, sotiilor, mamelor, fiicelor din jurul tau!
Acestea fiind spuse, daca esti interesata sa afli mai multe informatii verificate despre infectia cu HPV, precum si sa impartasesti experiente cu alte femei in aceiasi situatie cu tine, te asteptam si pe Facebook, in Comunitatea MOW.